REVOLUSI TMJ 1.0 CETUS KEBANGKITAN BOLA SEPAK NEGARA


Pemangku Sultan Johor, DYAM Tunku Mahkota Ismail berkenan berangkat ke Stadium Sultan Ibrahim untuk meninjau persiapan terakhir ‘home ground JDT’ menjelang sepak mula Liga Malaysia musim 2024/2025 pada 10 Mei ini. | Foto Johor Southern Tigers

 

“Rom tidak dibina dalam satu hari”. Itulah bait perkataan yang terpacul dari mulut Pemangku Sultan Johor, DYAM Tunku Mahkota Ismail mengenai impian Baginda untuk merevolusikan arena bola sepak Johor.

 

Namun selepas sedekad berlalu, Baginda Tunku tidak sekadar bermain kata, tetapi lebih daripada 4.1 juta Bangsa Johor dan hampir 34 juta rakyat Malaysia menjadi saksi terhadap pembaharuan dan modenisasi yang berlaku dalam dunia bola sepak Johor.

 

Umum sedar bahawa Baginda Tunku mempunyai hubungan baik dengan ramai personaliti bola sepak di seluruh dunia. Malah, Baginda Tunku sendiri pernah mengadakan perjumpaan dengan institusi penting bola sepak dunia seperti Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) dan kelab-kelab bola sepak daripada liga Eropah dalam usaha merapatkan hubungan dan menjalinkan kerjasama strategik. Dalam jangka masa 10 tahun sahaja, siapa yang tidak kenal DYAM Tunku Mahkota Ismail dan Kelab Bolasepak Johor Darul Ta’zim (JDT).

 

Bukan sahaja mengenai hubungan rapat DYAM Tunku Mahkota Ismail dengan figura penting atau institusi bola sepak dunia, tetapi lebih penting Baginda Tunku juga telah membuktikan bahawa fasiliti bola sepak di Johor merupakan yang terbaik dalam negara. Keadaan padang bertaraf antarabangsa, kemudahan untuk pemain bola sepak dan juga keselesaan semua penyokong yang hadir ke stadium. Kesemua prasarana sukan bola sepak terbaik dan teknologi terkini di Johor berjaya menarik minat pemain bertaraf antarabangsa untuk berkelana ke JDT.

 

Bicara pula tentang pembangunan akar umbi di Negeri Johor, Akademi JDT menjadi kelab bola sepak profesional pertama menerima pengiktirafan dua bintang Skim Belia Elit AFC selepas lulus 20 kriteria yang telah ditetapkan oleh badan induk bola sepak Asia itu. Sehingga kini, Akademi JDT mempunyai barisan pemain tempatan daripada kelompok umur bawah 12 hingga kelompok umur bawah 21 yang turut didedahkan dengan silibus latihan dan persekitaran kompetitif. Tidak menghairankan jika pelatih di Akademi JDT ini juga telah diundang khas untuk bertanding dalam beberapa siri kejohanan di luar negara.

 

Secara harfiah, kita mungkin melihat kepada apa yang telah dilakukan oleh DYAM Tunku Mahkota Ismail di Johor mungkin untuk Johor sahaja. Tetapi secara ‘mustasyabihatnya’ apa yang dilakukan oleh Baginda Tunku secara automatiknya telah mengangkat martabat bola sepak negara. Secara tidak langsung, Baginda Tunku telah meletakkan bola sepak negara pada satu tahap berbeza dan sentiasa meningkat naik tanpa sebarang ‘hentian rehat’ sepanjang 10 tahun lalu.

 

“Kepada Presiden FAM, izinkan saya untuk mengambil alih skuad bola sepak negara. Saya akan berikan mereka fasiliti latihan dan jurulatih yang terbaik. Saya tidak akan menjanjikan kejayaan dalam masa singkat. Tetapi saya boleh memberi jaminan dalam hasil peningkatan.” – Pemangku Sultan Johor, DYAM Tunku Mahkota Ismail (Jun 2021)

 

Imbas kembali ayat tersebut sewaktu Baginda Tunku menyatakan minat untuk mengemudi skuad bola sepak negara beberapa tahun lalu.

 

Kita semua sedar bahawa dengan hubungan global, kredibiliti dan pencapaian yang tidak mampu ditandingi, DYAM Tunku Mahkota Ismail merupakan sosok individu yang paling tepat untuk membawa bola sepak negara ke peringkat yang lebih tinggi. Baginda Tunku bukan sebarang cakap kosong, malah cetakan ‘RED-blue print’ revolusi bola sepak telah dibuktikan di selatan tanah air.

 

Apa-apa pun…. Kita nantikan apa yang berlaku pada Revolusi TMJ 2.0 pula selepas ini.

 

#theTMJeffect
#SukanMDJ
#MediaDigitalJohor
#SahihTepatPantas
#MajuJohor