BELANJAWAN 2024 : HSA 2 ANTARA BERITA BAIK PERKHIDMATAN KESIHATAN JOHOR


Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Perpaduan Negeri Johor, Ling Tian Soon merakamkan penghargaan kepada Kerajaan Persekutuan atas pertimbangan meluluskan pembinaan Hospital Sultanah Aminah 2, Johor Bahru. | Foto arkib MDJ 

 

Kerajaan Johor merakamkan penghargaan kepada Kerajaan Persekutuan selepas mengumumkan khabar gembira dalam Belanjawan 2024 melibatkan sektor penyampaian perkhidmatan kesihatan awam negeri yang amat dinanti-nantikan oleh Bangsa Johor.

 

Dalam belanjawan bertemakan ‘Reformasi Ekonomi, Memperkasa Rakyat’, Perdana Menteri, Dato’ Seri Anwar Ibrahim mengumumkan peruntukan berjumlah RM41.2 bilion kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang melibatkan pelaksanaan projek pembangunan baharu pada tahun hadapan.

 

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Perpaduan Negeri Johor, Ling Tian Soon berkata, pengumuman pelaksanaan kerja awalan bagi pembinaan Hospital Sultanah Aminah 2 (HSA 2) Johor Bahru merupakan berita baik yang menjadi impian kepada Bangsa Johor.

 

“Dengan adanya projek ini, pelaksanaan hospital baharu di Johor bahru ini akan mengurangkan kesesakan khususnya di Hospital Sultanah Aminah (HSA). Ini menunjukkan pihak kerajaan mengambil berat dan memberi perhatian pembangunan yang melengkapkan sistem kesihatan di Negeri Johor,” kata beliau, hari ini.

 

Tian Soon turut berterima kasih kepada Perdana Menteri, Menteri Kesihatan, Dr. Zaliha Mustafa berserta Menteri Pertahanan, Dato’ Seri Mohamad Hasan atas kerjasama diberikan termasuk penyediaan tanah seluas 70 ekar berdekatan kawasan Skudai milik Kementerian Pertahanan untuk membina HSA 2.

 

Beliau juga menghargai keprihatinan Kerajaan Persekutuan menerusi Belanjawan 2024 untuk membina Kompleks Hospital Pengajar Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) Fasa 1 di Kota Tinggi dengan kos RM938 juta yang mampu menyelesaikan cabaran kekurangan fasiliti kesihatan dan tenaga pakar perubatan.

 

“Dengan adanya kompleks ini, ia akan membantu mengurangkan pemindahan pesakit dari Kota Tinggi dan Mersing ke Johor Bahru (Hospital Sultan Ismail). Bukan itu sahaja, ia menjadi hospital pengajar diuruskan oleh USIM di mana pelajar perubatan dan ramai doktor, pakar dan profesor ditempatkan di sana,” kata beliau.

 

Tambah beliau, dengan pengumuman berkenaan, Tian Soon menzahirkan harapan pelaksanaan projek akan dapat meningkatkan atau melengkapkan sistem kesihatan di Timur Negeri Johor, terutama kawasan Pengerang sendiri sebagai lokasi hab minyak dan gas yang menerima banyak pelaburan.

 

Tian Soon juga menyambut baik pengumuman RM300 juta yang disediakan bagi baik pulih klinik uzur dan daif serta penyelenggaraan sistem teknologi maklumat termasuk penyediaan Clinic Management System Subscription (CCMS) melibatkan peruntukan berjumlah RM150 juta.

 

“Dengan adanya sistem ini, dapat membantu mendigitalisasikan pengurusan sistem kesihatan dan memendekkan waktu menunggu pesakit yang datang ke klinik kesihatan. Saya berharap supaya semua projek dapat dilaksanakan seperti yang dirancang dan dapat memberi manfaat yang besar kepada Bangsa Johor,” kata beliau lagi.

 

#BangsaJohor
#MediaDigitalJohor
#SahihTepatPantas
#MajuJohor