SDG PACU JOHOR MENJADI NEGERI MAJU DAN MAMPAN


 

Timbalan Menteri Ekonomi, Datuk Hanifah Hajar Taib (dua dari kiri) bersama Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri Johor, Lee Ting Han (dua dari kanan) bergambar bersama selepas Sidang Kemuncak SDG Malaysia 2023 Wilayah Selatan di Iskandar Puteri, pada Khamis. | Foto MDJ, Wira Anggara

 

ISKANDAR PUTERI — Kerajaan Johor berazam menjayakan agenda Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) demi menjadikan Johor sebuah negeri maju dan mampan.

 

Menteri Besar, Datuk Onn Hafiz Ghazi berkata, penganjuran Sidang Kemuncak SDG Malaysia 2023 Wilayah Selatan di negeri ini, merupakan inisiatif menggalakkan pembangunan mampan oleh Kerajaan Negeri, rakan perniagaan dan komuniti.

 

“Kerajaan Johor amat berbangga menjadi tuan rumah pertama penganjuran sidang kemuncak ini. Saya mengucapkan terima kasih atas penghormatan dan kepercayaan yang diberikan oleh Kementerian Ekonomi yang memilih Negeri Johor.

 

“Negeri Johor berada di lokasi yang sangat strategik iaitu berdekatan dengan Singapura serta menjadi pusat tumpuan di dalam sektor pelancongan dan ekonomi di rantau ini,” katanya pada Majlis Penutup Sidang Kemuncak SDG Malaysia 2023 Wilayah Selatan, di sini, pada Khamis.

 

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri Johor, Lee Ting Han.

 

Hadir sama, Timbalan Menteri Ekonomi, Datuk Hanifah Hajar Taib; Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA), Dato’ Dr. Badrul Hisham Kassim dan Pengerusi Pejabat Ekonomi, Pelancongan dan Kebudayaan Johor (JETCO) di Singapura, Dato’ Ir. Hasni Mohammad.

 

Onn Hafiz berkata, persidangan selama dua hari itu berjaya menarik lebih 400 peserta profesional dan pakar dari dalam dan luar negara.

 

“Disebabkan keyakinan dan kepercayaan para pemain industri kepada Johor, kita (juga) telah dipilih untuk menjadi tuan rumah Minggu Iklim Asia-Pasifik (APWC) 2023 pada November depan.

 

“Perancangan dan persediaan Malaysia berdepan isu pencemaran, banjir selain alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) akan dibicarakan dalam konvensyen tersebut,” katanya.

 

#MediaDigitalJohor
#SahihTepatPantas
#MajuJohor