#BelanjawanJohor2024 | BANGSA JOHOR KONGSI SUARA HATI


Tinjauan ke atas laman Facebook Menteri Besar, Datuk Onn Hafiz Ghazi mendapati terdapat netizen berkongsikan suara hati masing-masing untuk Belanjawan Johor 2024 meliputi pelbagai sektor.

 

ISKANDAR PUTERI — Media sosial menjadi platform kepada rakyat berkongsi pendapat, idea dan cadangan untuk bersama dengan kepimpinan dalam menghasilkan belanjawan yang holistik serta pragmatik.

 

Tinjauan ke atas laman Facebook Menteri Besar, Datuk Onn Hafiz Ghazi mendapati terdapat netizen berkongsikan suara hati masing-masing untuk Belanjawan Johor 2024 meliputi pelbagai sektor.

 

Pemilik akaun Ezad Hafizee menzahirkan harapan agar Kerajaan Johor dapat memperhebatkan sektor pelancongan di negeri ini.

 

“Pantai Lido dan Danga Bay perlu dibangunkan semula menjadi kawasan rekreasi tepi pantai yang menarik untuk warga bandar bersantai. Ada kedai makan, landskap, arca dan tempat beriadah seperti papan selaju, basikal dan lain-lain.

 

“Menarik lebih banyak hotel lima bintang untuk dibina di bandar raya Johor Bahru serta Taman Burung Johor dan Taman Rama-Rama Johor,” katanya menerusi komen dimuat naik dalam hantaran Menteri Besar mengenai Sesi Pemukiman Belanjawan Johor 2024, semalam.

 

Sementara itu, bagi Ratna Delisha memohon Kerajaan Negeri memperkasakan sektor perkhidmatan kesihatan melibatkan pertambahan pegawai dan kakitangan perubatan.

 

“Minta penambah baikan doktor (di wad) ’emergency’ HSA. Ini kerana masa agak panjang untuk kami menunggu ayah dan ibu dipanggil untuk dirawat,” ujarnya.

 

Bagi Mohd Ariffin pula, beliau mengesyorkan agar Kerajaan Negeri mewujudkan ‘Pasar Bangsa Johor’ yang menawarkan barangan keperluan asas pada harga berpatutan.

 

“Mewujudkan Pasar Bangsa Johor yang harganya jauh lebih murah dari harga yang ada sekarang. Melalui contoh program Jualan Rahmah telah membuktikan rakyat membeli barangan basah dengan harga yang murah dan berkualiti,” katanya.

 

Manakala Melissa Tan pula meminta Kerajaan Negeri menaik taraf jalan raya melibatkan penggunaan bahan yang berkualiti bagi membaiki kerosakan.

 

“Boleh minta kualiti bahan yang lebih baik untuk membaiki dan kerja tampal lubang jalan raya tak? Terutama di kawasan Taman Johor Jaya, Taman Molek, Kampung Pandan, Taman Desa Harmoni, Taman Permas Jaya, Plentong dan Lebuh Raya Tebrau sangat teruk.

 

“Tolong masukkan di dalam bajet 2024 untuk memperbaiki jalan dan tampal lubang yang ada,” katanya.

 

Terdahulu, Onn Hafiz bersama Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Johor dan pentadbiran Kerajaan Negeri mengadakan Sesi Pemukiman Belanjawan Johor 2024.

 

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Johor, YB Tan Sri Dato’ Dr. Azmi Rohani; Pegawai Kewangan Negeri, YB Dato’ Salehuddin Hassan; Timbalan Setiausaha Kerajaan Johor (Pembangunan), YB Dato’ Mohammed Ridha Dato’ Abd. Kadir; Setiausaha Bahagian, Bahagian Perancang Ekonomi Negeri, Dr. Amirul Haffiz Ariff serta anggota-anggota pentadbiran.

 

Untuk rekod, Belanjawan Johor 2024 yang dijangka dibentangkan pada hujung tahun ini, merupakan belanjawan kedua dibentangkan oleh Onn Hafiz sejak mengemudi pentadbiran negeri pada Mac 2022.

 

#MediaDigitalJohor
#SahihTepatPantas
#MajuJohor